Yurtdışı İşlemleri


Marka tescili sayesinde elde edilen haklar sınırlıdır. Bir başka deyişle, yalnızca tescilin yapıldığı ülkede koruma sağlaması söz konusudur. Bu noktada, markasının yurtdışında da korunmasını isteyen marka sahiplerinin yurtdışı marka tesciline ihtiyaçları vardır. Markalarını bilhassa koruma talep ettikleri ülkelerde tescil ettirdikleri takdirde herhangi bir hukuksal sorun yaşanmasının önüne geçerler.

Yurtdışı marka tescili iki farklı şekilde yapılır. Ülkesel başvurular ve topluluk tescil başvuruları olmak üzere iki farklı seçenek vardır. Yurtdışı marka tescili, markanın en iyi şekilde korunması adına önemli bir gerekliliktir. Bu sayede, markalar tescil edildikleri ülkelerde korunma hakkı elde ederler. Yurtdışı marka tesciline sahip olan bir markanın prestiji ve tüketicilerin gözündeki güvenilirlik seviyesi artacaktır.

Yurtdışı marka tescili, avantajlarıyla öne çıkar. Her şeyden önce, ülke içerisindeki ürünlerin toplatılması, hizmetlerin engellenmesi veya ceza, tazminat davaları ile karşılaşılması gibi durumların önüne geçilir. Bunun yanı sıra, hedef pazarlarda mal ve hizmet taklidi yapılması engellenmiş olunur. Hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda rekabet avantajı sağlanır. Ancak, yurtdışı marka tescilinde en uygun tescil sisteminin tercih edilmesi gerekir. Ön araştırma yapıldığı ve bu alanda uzman kişiler ile iletişime geçildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmaz.